Транспортни и борбени хеликоптер Аирбус Хелицоптерс ЕЦ645 Т2

18
На недавно одржаној изложби наоружања и опреме Еуросатори-2014, европска компанија Аирбус Хелицоптерс (бивши Еуроцоптер) показала је модел свог новог хеликоптера. На изложбено место испоручен је модел машине ЕЦ645 Т2 у пуној величини. Нови пројекат хеликоптера је даљи развој роторкрафта Еуроцоптер ЕЦ145 и УХ-72 Лакота. Дизајн новог хеликоптера користио је неколико нових техничких решења усмерених на побољшање перформанси. Као резултат тога, хеликоптер Ербас ЕЦ615 Т2 може да обавља и транспортне и борбене задатке.

За основу новог хеликоптера узете су машине ЕЦ145 и УХ-72. Захваљујући томе, ЕЦ645 Т2 је добио карактеристичан аеродинамичан труп са великим ветробраном. Изглед трупа је такође остао исти. Главнина ове јединице предата је кокпиту и простору за путнике или терет. Изнад кабине налази се моторни простор, затворен великим кућиштем. Из овог кућишта излази главчина ротора са четири лопатице. Као и хеликоптери узети као основа, нови ЕЦ645 Т2 има релативно танку репну грану. За побољшање перформанси, перспективни транспортни и борбени хеликоптер добио је тзв. фенестрон: репни ротор постављен у прстенасти канал. Кућиште пропелера је основа за репну јединицу. Хеликоптер је опремљен скијашким стајним трапом.

Хеликоптер ЕЦ645 Т2 је опремљен са два турбовратна мотора Турбомеца Арриел 2Е снаге 770 КС. У режиму полетања, мотори развијају снагу до 894 КС. Ако је један од мотора оштећен, преостали може развити снагу до 1038 КС у року од два минута. Дозвољено је и „убрзање” мотора до 1072 КС, али у овом режиму може да ради само 30 секунди. За контролу рада електране предлаже се уградња дигиталног система управљања (ФАДЕЦ) на хеликоптер. Захваљујући употреби таквог система, могуће је оптимизовати режиме рада мотора и повећати њихову снагу. Тврди се да је стварно повећање снаге 25% са оба мотора и 45% са једним. Наводи се да таква електрана омогућава хеликоптеру да постигне брзину до 265-270 км/х. Домет лета - до 660 км. Практичан плафон - 3 км.

Испоставило се да је нови хеликоптер ЕЦ645 Т2 прилично компактан. Његове димензије и тежина остале су приближно на нивоу основних машина које су коришћене као основа за њега. Укупна дужина машине (укључујући главни ротор пречника 11 м) је 13,6 метара, дужина трупа је 11,7 м, ширина, узимајући у обзир бочне вешалице, је 2,8 м, а висина око 4 м Максимална полетна тежина хеликоптера достиже 3,65 тона. Димензије и тежина хеликоптера омогућиће да се транспортује перспективним војним транспортним авионом Ербас А400М. Максимална носивост је до 1,72 тоне.Може бити оружје или до 9-10 људи. Посада хеликоптера ЕЦ645 Т2 састоји се од једне или две особе. Уместо копилота, може се укрцати додатни путник.

Кабина новог транспортно-борбеног хеликоптера опремљена је савременом радио-електронском опремом. Скоро све потребне информације се приказују на два велика дисплеја са течним кристалима у боји. Број показивача је сведен на минимум. У циљу побољшања борбених способности, хеликоптер је опремљен комплетом опреме за надзор. На стабилизованој платформи, затвореној сферичним кућиштем и окаченој испод носа трупа, постављени су видео камера, термовизир и ласерски даљиномер, који се могу користити и као циљни циљ. Уз помоћ ове опреме, посада може да посматра ситуацију, идентификује мете и уништава их.

Ради лакшег управљања, ЕЦ645 Т2 је опремљен XNUMX-каналним аутопилотом. Постоји савремени навигациони систем, као и комуникациона опрема која испуњава захтеве НАТО-а.

У борбеној конфигурацији, хеликоптер Аирбус Хелицоптерс ЕЦ645 Т2 мора да користи САВС модуларни систем наоружања. Хеликоптер је опремљен са два мултифункционална бродска пилона, на којима би требало да буде постављено оружје, што одговара додељеној борбеној мисији. Према извештајима, хеликоптер може да носи блок за лансирање невођених и вођених пројектила са 7 и 12 вођица; Навођене ракете "Спајк" израелске производње и висећи контејнери са тешким митраљезима или аутоматским топовима калибра 20 мм. Поред тога, у отвор бочних врата може се уградити митраљез. Изглед приказан на изложби Евросатору-2014 био је опремљен блоком за 12 невођених ракета и контејнером са топом калибра 20 мм.

За ефикасно коришћење постојећег наоружања, хеликоптер је опремљен комплетом специјалне електронске опреме. Због релативно мале масе, машина има релативно слабу заштиту. Кокпит и неке јединице добиле су лаки оклоп. Поред тога, резервоари за гориво су направљени самозатезним. Да би се избегао напад противваздушним оружјем, хеликоптер ЕЦ645 Т2 мора да носи систем за електронско ратовање дизајниран за сузбијање непријатељских радара, као и систем за оптоелектронско сузбијање који штити од инфрацрвених пројектила за навођење.

На изложби Еуросатори-2014 приказан је само модел перспективног транспортног и борбеног хеликоптера. Ипак, пројекат Аирбус Хелицоптерс већ је заинтересовао потенцијалне купце. У јулу 2013. године објављено је да немачко Министарство одбране жели да набави нови модел хеликоптера. Истовремено, потписан је и уговор о набавци 15 машина укупне вредности 194 милиона евра (скоро 13 милиона евра за хеликоптер). Претпоставља се да ће се ова техника користити у специјалним снагама Бундесвера КСК Коммандо Спезиалкрафте. У складу са постојећим уговором, први од 15 хеликоптера требало би да буде испоручен наручиоцу 2015. године. Завршетак испорука предвиђен је за 2017. годину.

Поред Немачке, нови хеликоптер могу наручити и друге земље. Аирбус Хелицоптерс ЕЦ645 Т2 је занимљива комбинација лаких транспортних и лаких јуришних хеликоптера који могу бити од интереса за потенцијалне купце. Као будући купци сматрају се мале и сиромашне земље којима је потребна савремена хеликоптерска технологија за решавање широког спектра задатака. Поред тога, пројекат ЕЦ645 Т2 може бити од интереса за Сједињене Државе. Ова земља је пре неколико година наручила три стотине хеликоптера Еуроцоптер УХ-72 Лацота. Уобичајене карактеристике дизајна које могу олакшати употребу опреме могу бити предуслов за куповину најновијег ЕЦ645 Т2.

Транспортни и борбени хеликоптер Аирбус Хелицоптерс ЕЦ645 Т2

Према веб локацијама:
http://army-technology.com/
http://bmpd.livejournal.com/
https://airbushelicopters.com/
Наши канали вести

Претплатите се и будите у току са најновијим вестима и најважнијим догађајима дана.

18 коментари
информације
Поштовани читаоче, да бисте оставили коментаре на публикацију, морате Пријавите се.
  1. ТанкКСНУМКС
    +2
    21. јул 2014. 08:30
    вероватно можете срушити такав грамофон са Калаша))
    1. +3
      21. јул 2014. 10:09
      Цитат: Танк48

Зависи од раздаљине ... Испоставиће се у отвор и Саига ...
    2. +8
      21. јул 2014. 10:33
      такав грамофон са Калаша вероватно можете срушити

Сасвим је могуће обезбедити заштиту кокпита, тенкова и мотора од муниције 7,62Кс39 са удаљености од 300 метара на возилу ове класе
    3. +4
      21. јул 2014. 10:47

Теоретски, Ми-8 може бити оборен из малокалибарског оружја. Овај хеликоптер је мањи од Ми-8, његова маневарска способност је већа. Дакле, преживљавање ЕЦ645 на бојном пољу не би требало да буде ниже од Ми-8, под свим осталим условима.
    4. +5
      21. јул 2014. 20:42
      Ставио сам плус.Живео сам у Немачкој и због малености тамошњих територија много пута сам у недељним шетњама видео плодове западног војноиндустријског комплекса.На пример, Мохавк лети са утисак да једва да звецка и да се види много касније него што чујеш, увек цвилећи кад сам га видео у филму "Умри мушки" и кад су га тамо звали "тврђава". О транспортним возилима углавном ћутим "Дуго сам подигао поглед како лете ове неспретне шупе. Немци су ме стално питали" шта је необично у лету "Рекао сам да једва лете. Једини хеликоптер који ме је "дотакао" био је "апач" који лети веома тихо. ,ово није претеривање,некад се само цује шуштање.Веома занимљив ауто.
      1. +2
        22. јул 2014. 15:47
        „О транспорту углавном ћутим, дижући главу
        Дуго сам гледао како лете ове неспретне шупе "///

Узалуд "налетите" на транспортна возила ... они, заиста,
        изгледају као шупе, али лете механички поуздано, без незгода (ако нису оборене).Летео сам на Сикорском - као у теретном вагону воза без коже, страшно.
        А они борбени, да – сви стари, Кобре, страховито галаме, само се Апач не чује на прилазу.
        1. +1
          24. јул 2014. 00:03
          Тако ми је драг мој коментар са твоје стране, плус или минус? с поштовањем.И пазите, ја нисам налетео ни на кога, само сам рекао како јесте.
  2. +2
    21. јул 2014. 08:48
    занимљив роторкрафт
    1. +3
      21. јул 2014. 14:42
      Роторкрафт је другачији тип авиона. Дакле, не разумем зашто коментатору треба додати техничку неписменост.
  3. +5
    21. јул 2014. 08:48
    Замена ВО-105 и ОХ-6 Кеииуса?
    1. +1
      21. јул 2014. 10:14
      Цитат из Бонга.
      Замена ВО-105 и ОХ-6 Кеииуса?

Можда ... Али у чему је поента ... Све док нема поузданих средстава против МАНПАДС, такве машине немају никакве везе на бојном пољу ... чак ни са Спикес ...
      1. +6
        21. јул 2014. 10:29
        Уз сво дужно поштовање, не могу се сложити са вама. Веома добро су се показали лаки амерички извиђачки и јуришни хеликоптери АХ-58Д „Киова Варриор“ и хеликоптери снага за специјалне операције АХ-6 Литтле Бирд.
        1. +2
          21. јул 2014. 10:52
          Цитат из Бонга.
          Уз сво дужно поштовање, не могу се сложити са вама. Веома добро су се показали лаки амерички извиђачки и јуришни хеликоптери АХ-58Д „Киова Варриор“ и хеликоптери снага за специјалне операције АХ-6 Литтле Бирд.

Чињеница је да у обрачуну са МАНПАДС-хеликоптером, МАНПАДС и даље предњаче (мисли се на МАНПАДС генерације из Стингер/Игла), категорички је опасан за хеликоптер у домету МАНПАДС-а (догађаји у Украјини су сведоци ово). А овде им (МАНПАДС) могу да се одупру само тешки хеликоптери опремљени моћним оптоелектронским системима за детекцију који су способни са висина већих од 4 км. идентификују и ангажују копнене циљеве.
          Тих далеких година, када, осим РедИ/Арров, пешадија није имала топлотне замке да их спасе, сада се све променило. Додатни канали за навођење неутралишу њихов ефекат...
      2. +5
        21. јул 2014. 13:19
        Такво оружје већ постоји. Само што је и даље пристојно (и скупо).
        стојећи) и окачен испод великих хеликоптера
        и авиони. Имамо систем Маген Ракиа (Небески штит).
        производи Елбит Системс. У сржи: ласер који скреће трагач ракете
        из авиона/хеликоптера.
        У Русији постоји сличан развој догађаја.
  4. +4
    21. јул 2014. 09:46
    И који калибар могу да издрже његови велики предњи прозори?
    Сећам се да се неко активно ругао комбинацији борбене и транспортне функције нашег „Крокодила“.
    ПС Истина, они који су преживели борбени приступ „Крокодила“ на ниском нивоу не желе да му се смеју
  5. +4
    21. јул 2014. 10:35
    А овај контејнер није са пушком од 20 мм. Ово је систем ХМП са митраљезом 2 мм М-12,7 произвођача ФН. Б/Ц 200 или 400 високо
  6. +2
    21. јул 2014. 11:51
    Па не знам како је то борбено, превише је, гони домородце кроз шуме што више. Чини ми се да на минус 40 степени уопште неће летети, пржиће се разним температурама-материјалима – направљен је за Африку, па га се не плашимо. Толи је наш посао, а на Арктику и у Африци то није важно.
  7. 0
    21. јул 2014. 12:25
    Опет, без заковица, постало је чак и срамота ... па да видимо како лети.
  8. +5
    21. јул 2014. 13:30
    Такав лаки јуришни хеликоптер је тражена ствар.
    По правилу, довољно је пуцати 2 УР (не више) да се оправда
    борбени погоци. А такви грамофони су добри за ласерско осветљење
    копнене мете. Хеликоптер сија - ловци-бомбардери лансирају ракете.
    1. +1
      22. јул 2014. 00:34
      да, добро је за лов на домороце који немају противваздушну одбрану или МАНПАДС
      1. +1
        24. јул 2014. 00:14
        баш тако је и староседеоцима који нису образовани! прочитајте статистику губитака украјинског ваздухопловства.
  9. +2
    22. јул 2014. 17:46
    Као борба на бојном пољу, то је сумњиво. Али однос тежине при полетању и носивости је импресиван. Потисак је добар. Слатко. Да видимо како лети.
  10. ваггисх
    0
    2 август 2014 17:28
    Ускоро ћемо објавити!!!!!!!!!!!! па и даље ................т.и.г.р!
  11. Беидерлеи
    0
    7. јануар 2015. 16:57
    У 2017. имаћемо!

„Десни сектор“ (забрањен у Русији), „Украјинска побуњеничка армија“ (УПА) (забрањена у Русији), ИСИС (забрањена у Русији), „Џабхат Фатах ал-Шам“ раније „Џабхат ал-Нусра“ (забрањена у Русији) , Талибани (забрањено у Русији), Ал-Каида (забрањено у Русији), Фондација за борбу против корупције (забрањено у Русији), Штаб Наваљног (забрањено у Русији), Фацебоок (забрањено у Русији), Инстаграм (забрањено у Русији), Мета (забрањено у Русији), Мизантропска дивизија (забрањена у Русији), Азов (забрањена у Русији), Муслиманска браћа (забрањена у Русији), Аум Схинрикио (забрањена у Русији), АУЕ (забрањена у Русији), УНА-УНСО (забрањена у Русији) Русија), Меџлис кримскотатарског народа (забрањено у Русији), Легија „Слобода Русије“ (оружана формација, призната као терористичка у Руској Федерацији и забрањена)

„Непрофитне организације, нерегистрована јавна удружења или појединци који обављају функцију страног агента“, као и медији који обављају функцију страног агента: „Медуза“; "Глас Америке"; „Реалности“; "Садашњост"; „Радио Слобода“; Пономарев; Савитскаиа; Маркелов; Камалиагин; Апакхонцхицх; Макаревицх; Дуд; Гордон; Зхданов; Медведев; Федоров; "Сова"; "Савез лекара"; „РКК” „Левада центар”; "Меморијал"; "Глас"; „Личност и право“; "Киша"; "Медиазон"; „Дојче веле”; КМС "Кавкаски чвор"; "Инсајдер"; "Нове новине"